Rohkean liikkeen manifesti

Meidän pitää vallata tulevaisuus takaisin. 

Se Vihreät, johon liityin vuonna 2009, oli edelläkävijäpuolue. Minä liityin, koska olimme tinkimättömästi homojen puolella. Kaverini liittyivät, koska olimme tinkimättömästi koskien ja vaelluskalojen puolella, ilmaston puolella, koulutuksen puolella, vauvojen puolella, elinkelpoisen planeetan puolella. Olimme hyvän puolella ja meillä oli visio, millaista on tulevaisuuden parempi elämä. 

Vihreät on aina ollut kolme askelta muita edellä. Olemme vaatineet enemmän ilmastotoimia, edellyttäneet parempaa luonnonsuojelua, vaatineet oikeuksia vähemmistöille, joista muut ovat vasta hädin tuskin kuulleet. Olemme kulkeneet rohkeasti suunnannäyttäjinä ja menneet Che Guevaran linjoilla: “Let us be realists, let us insist on the impossible.”

Tammikuussa seisoin laivalla kuuntelemassa Kokoomuksen puolueristeilyn avauspuheenvuoroa, jossa Petteri Orpo julisti, että on Kokoomuksen ansiota, että Suomeen rakennetaan näin paljon tuulivoimaa. Meinasin pudottaa juomani. Kokoomuksen?!! Entä pitkän linjan Vihreä vääntö tuulivoiman puolesta, kaikilla mahdollisilla ja mahdottomilla politiikan saroilla? Entä Ultra Bra: “Eikä vieläkään tuulivoimaa!”

Samaan aikaan toisaalla Vasemmistoliitto on parkkeerannut poliittisen bussinsa meidän tontillemme ja puhuu järjestelmällisesti ja uskottavasti reilusta vihreästä siirtymästä ja itsestään punavihreänä puolueena. Myös ilmasto- ja luontopoliittisilla kannoilla mitattuna he ovat täsmälleen samassa lammikossa meidän kanssamme. Ja Demarit? He nostivat kannatustaan olemalla monille vihreille äänestäjille uskottavampi vihreä vaihtoehto kuin Vihreät – eivät niinkään politiikaltaan kuin hallituspoliittiselta painoarvoltaan.

Me olemme menettäneet edelläkävijän roolimme ja omistajuutemme keskeisiin poliittisiin teemoihimme. Olemme jähmettyneet paikoillemme, käpertyneet kyyryyn ja pystyttäneet korkean muurin kuvitellun poliittisen ytimemme ympärille. Emme uskalla olla oikealla, vasemmalla emmekä etenkään edellä.

Tähän lamaannukseen on onneksi olemassa lääke. Se on nimeltään rohkea liike, ja tämä on sen manifesti.

Varomisen aika on ohi

Rohkean liikkeen ytimessä on politiikan puhuminen. Ihan joka tasolla politiikan puhuminen. Rohkeiden ratkaisujen etsiminen yhdessä, niiden takana ylpeästi yhdessä seisominen. Eri mieltä oleminen, samalla toisiamme kunnioittaen. Argumentointi, väittely, parhaiden ajatusten hiominen timanttiseksi poliittiseksi kiteytykseksi. 

Rohkeassa liikkeessä ei tarvitse pelätä olla eri mieltä, eikä tarvitse pelätä käyttävänsä vääriä sanoja. Kunnioitus toisiamme kohtaan kantaa, kun uhkaamme ymmärtää toisemme väärin. Rohkeutta on myös uskoa siihen, että olemme lopulta samalla puolella ja meitä yhdistävät tekijät ovat vahvempia kuin erottavat.

Tämän liikkeen vahvuus on, että politiikan puhuminen innostaa meitä. Yhteiset arvomme yhdistävät meitä ja yhteinen tekeminen tekee ihmeitä poliittiselle itsetunnollemme. Yhdessä olemme se puolue, joka uskaltaa sanoa, että näin asioiden pitäisi olla, vaikka se ei juuri sillä hetkellä olisi edes poliittisella mahdollisuuskartalla. 

Yhdessä olemme se puolue, jonka ei tarvitse hävetä sitä, ettei yrittänyt tai uskaltanut puolustaa heikompia. Me uskallamme olla niiden tahojen megafoni, joiden ääni ei ilman meitä politiikan kentillä kuuluisi. Pörriäisten, luonnon, merien, järvien, planeetan, vauvojen, tuulivoiman, transnuorten, kehittyvien maiden tyttöjen ja Suomeen tulleiden paperittomien ääni, noin muutamia mainitakseni.

Meillä pitää olla rohkeutta pysäköidä oma poliittinen raitiovaunumme muiden tonteille. Otetaan takaisin koulutuskeskustelun hegemonia, tehdään reilua Vihreää siirtymää isolla V:llä, sparrataan yrityksiä vieläkin kunnianhimoisempiin vihreisiin investointeihin, tehdään talouspolitiikkaa, jonka keskeisin budjettiraami on planeetan kokoinen. Tungetaan röyhkeästi muiden hyvinvointialueille, kerrotaan, että sähköautot kuuluvat teille, ja nopeat junat rautateille.

Nämä, ja kaikki muut timanttiset tulevaisuuden visiot syntyvät yhdessä. Tule mukaan, puhutaan politiikkaa, ja tehdään yhdessä Vihreistä taas tulevaisuuden rohkea liike!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top