Vapaaehtoisjohtaminen – kuinka tehdä pienillä talousresursseilla isoa toimintaa

Olen tehnyt lukemattomia tunteja vapaaehtoistyötä sen eteen, että Vihreillä menisi hyvin vaaleissa ja vaalien välillä. Minulle tämä vapaaehtoistyö on ollut juurikin politiikan puhumista, tekstien hiomista, ehdokkaiden sparraamista, flaikkujen jakamista, kannustamista ja kannattelua. Niin on monilla muillakin.

Tulevina vuosina Vihreillä on käytössä vähemmän rahaa ja työntekijöitä kuin ennen. Miten saamme enemmän aikaan pienemmillä taloudellisilla resursseilla? 

Vapaaehtoiset ovat tämän yhtälön avain. Samoin kyky johtaa vapaaehtoisia. 

Vapaaehtoisten johtaminen on arvokasta osaamista

Työelämässä esihenkilöillä olisi paljon opittavaa vapaaehtoisten johtajilta. Vapaaehtoisia ohjaa vahva sisäinen motivaatio, jota parhaimmillaan pystytään vahvistamaan, ja pahimmillaan saadaan sammumaan kovin helposti. Puoluesihteerinä vahvistaisin paikallisten puheenjohtajiemme ja toiminnanjohtajiemme vapaaehtoisjohtamisen osaamista, koska sillä varmistamme liikkeemme elinvoiman tulevina vuosina.

Vision kiteytys vapaaehtoisille on yksi tärkeimmistä tehtävistä vapaaehtoisten johtamisessa. Jokaisella vapaaehtoisella tulee olla kirkkaana mielessä, miksi hänen tekemisellään on merkitystä, ja miksi olemme olemassa. Vapaaehtoistoiminnan tukena on oltava innostava visio omalle ja yhteiselle tekemiselle ja kaikille selvä strategia, joka suuntaa meitä tulevaisuuteen. Myös vapaaehtoiset motivoituvat tavoitteista. Visiot on pilkottava konkreettisiksi tavoitteiksi, sillä tavoitteet luovat merkitystä tekemiselle ja uskoa yhteisen päämäärän saavuttamiseen. 

Matala kynnys ja merkityksellisyyden kokemuksia

Merkityksellinen toiminta sitouttaa vapaaehtoisia paremmin kuin mikään muu. Vihreiden toimintaan ei lähdetä mukaan palkintojen perässä, vaan koska halutaan muuttaa maailmaa. Vapaaehtoisia sitouttaa ylpeys puolueesta, sen tavoitteista ja sen tekemisestä, heidän työnsä arvostaminen ja heistä välittäminen. Näiden toteutumisesta pitää pitää erityistä huolta. 

Onnelliset ihmiset saavat huomattavasti enemmän aikaan ja sitoutuvat pidempään. Miten siis saamme onnellisia, sitoutuneita ja merkityksellisyyden kokemuksia saavia vapaaehtoisia? 

Tähän on viisi hyvää vapaaehtoisjohtamisen perussääntöä: 

  1. Otetaan uudet ihmiset ulkokehältä toiminnan ytimeen. Tervehtiminen, perehdytys, ja aktiivinen mukaan ottaminen vievät pitkälle. Paikalliset vapaaehtoistyön johtajat ovat avain kynnyksen madaltamiseen ja hyvään fiilikseen.
  1. Selkeät ohjeet. Kun henkilölle on selvää mitä häneltä odotetaan, hän myös usein tekee sen mielellään.
  1. Tavoitteet voivat kirittää vapaaehtoistyötä, kun ne on asetettu yhdessä ja käyvät järkeen kaikille: niitä pitää hahmotella yhteistyössä paikallisten osaajien kanssa ja keksiä kuhunkin kontekstiin toimivia keinoja.
  1. Huolehditaan kiittämisestä ja kannustamisesta mieluummin vähän liiankin usein. Kaikki me haluamme, että meidän aikaamme ja tekemistämme arvostetaan.
  1. Kaiken ytimessä on se, että vapaaehtoistyö on merkityksellistä – viestitään siitä selkeästi ja tehdään näkyväksi se muutos, mitä yhdessä saadaan aikaan.

Vihreissä on totuttu sisuuntumaan ja käärimään hihat silloin, kun rahaa ei ole mutta jotain pitäisi tehdä. Vapaaehtoisten voimin me olemme pystyneet ja pystymme vaikka mihin. Hyvä esimerkki tästä on puolueristeily ja puoluefestarit, jotka on perinteisesti toteutettu vapaaehtoisvoimin. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä tekemään koko jengin isoa tapahtumaa, vaan kaiken kokoinen ja näköinen työpanos otetaan tässä joukossa kiitollisuudella vastaan.

Tule mukaan, tehdään yhdessä tästä puolueesta kokoaan suurempi poliittinen liike!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top